Navigace
· DOMŮ
· AKTUALITY
· LITURGICKÝ KALENDÁŘ
· FARNÍ ČASOPIS
KOSTELY FARNOSTÍ
· KOSTEL V KROUNĚ
· KOSTEL V OTRADOVĚ
· KOSTEL V P. KAMENICI

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ
· DEN BOJE PROTI
· TRESTNÁ ČINNOST
· BOH. VE VIKARIÁTU

· NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA

· OHLÁŠKY

· POŘAD BOHOSLUŽEB

PRAVIDELNÝ P. BOH.
· FARNOST KROUNA
· FARNOST P. KAMENICE

· VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ

· HLEDÁNÍ
Přístupy na stránky
AKTUÁLNÍ DĚNÍ V NAŠICH FARNOSTECH

DĚKOVNÝ VARHANNÍ KONCERT

 

Krouna - Římskokatolická farnost Krouna a Obec Krouna si Vás dovolují srdečně pozvat na varhanní koncert, který se bude konat v neděli 17. srpna 2014 od 14.00 hodin v kostele sv. Michaela, archanděla v Krouně u příležitosti znovurozeznění nově zrestaurovaných historických varhan. Soprán – Hana Medková. Varhany – Václav Uhlíř.

 

 

Program koncertu:

 

 

Varhany zazní poprvé v 8.00 hodin ráno při poutní mši sv.

 

Odpoledne po koncertě bude možnost vystoupat na kůr kostela a prohlédnout si varhany zblízka. Zároveň bude pro všechny přítomné připraveno před kostelem malé občerstvení.

 

Moravcová Hana

 

OSLAVY 120. VÝROČÍ ZALOŽENÍ SDH V PUSTÉ KAMENICI A SRAZ RODÁKŮ

 

Pustá Kamenice - V sobotu 26.7.2014 žila obec Pustá Kamenice duchem oslav 120. výročí založení sboru dobrovolných hasičů a srazu rodáků. Součástí oslav bylo žehnání obrazu sv. Floriána a nového praporu obce se znakem obce, které provedl farář Římskokatolické církve pro Krounu a P. Kamenici P. Vladimír Handl a duchovní slovo pronesl farář Českobratrské církve evangelické v Krouně br. David Sedláček.

 

Foto:

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

P. V. Handl

 

FARNÍ VOLEJBAL

 

Pustá Kamenice - V neděli 20. června 2014 se na hřišti v Pusté Kamenici sešli farníci z Krouny a Pusté Kamenice, aby si společně užili sportovní odpoledne. Po loňském ping-pongu, jsme letos zvolili sport více kolektivní - volejbal.

 

Výkony obou družstev byly hodně vyrovnané. Úvodní sety zvládli lépe hosté, ale domácí to nezlomilo a postupně se zlepšovali až ke konečnému vítězství. Celkové skóre bylo nakonec 3:2 pro Pustou Kamenici.

 

Foto: Šmok Jan ml., Handl Vladimír

 

Po náročném sportovním výkonu jsme se jeli společně vykoupat do rybníka ve Svratouchu. Osvěžující voda posloužila jako velmi příjemná regenerace. I když jsme se snažili energii přijímat průběžně po celý den, večer jsme spotřebované kalorie ještě vydatně doplnili při opékání buřtů.

 

Srdečně děkujeme všem zúčastněným sportovcům za mile strávený půlden, fanouškům za podporu, obci Pustá Kamenice za bezplatné propůjčení hřiště a rodinám Hromádkovým z Kamenice za zajištění symbolických cen, zázemí a všeho občerstvení.

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

P. V. Handl

 

KOLAUDACE VARHAN V KOSTELE SV. MICHAELA, ARCHANDĚLA

 

Krouna - 2. července 2014 se do kostela sv. Michaela, archanděla v Krouně po třech letech vrátily nově zrestaurované varhany. Poprvé je sem nainstaloval mistr varhanář Karel Horák z Kutné Hory v roce 1801.

 

V roce 2011 bylo rozhodnuto, že varhany potřebují kompletní opravu. Ta začala tím, že 20. 7. 2011 provedl restaurátor varhanních skříní Karel Ungr sanaci a konzervaci skříně včetně průzkumu barevných vrstev. Vyspravil praskliny, opravil ulámané části na bočních stranách skříně, demontoval a odvezl pozlacené řezby do své dílny, kde byly sanovány.

 

Následně se začalo pracovat na restaurování varhanního stroje. A tak se dne 23. 4. 2012 varhany odmlčely. Nikdo v té chvíli nevěděl, na jak dlouhou dobu to bude. Varhany byly odvezeny do dílny varhanáře a restaurátora MgA. Dalibora Michka ve Studénkách u Jihlavy. V rukou odborníka zůstaly do středy 2. července t. r. Díky dotacím z Pardubického kraje a z Ministerstva kultury České republiky a díky štědrým darům občanů Krouny a okolí stačily pouhé tři roky na to, aby se mohl nástroj vrátit zpět na kůr kostela.

 

Foto: Moravcová Hana

 

2. července v 10 hodin začala kolaudace zrestaurovaných varhan za účasti několika zainteresovaných stran. Za farnost Krouna to byl P. Ing. Mgr. Vladimír Handl, administrátor farnosti, za farníky kronikářka obce Hana Moravcová, pan František Švanda a pan Petr Vtípil, za obec Krouna starosta Mgr. Pavel Ondra, za Národní památkový ústav muzikolog-památkář PhDr. Petr Koukal, Ph.D. z Telče, dále paní Irena Grigerová za odbor památkové péče Hlinsko, za Královéhradeckou diecézi organolog prof. Václav Uhlíř, kterého doprovázel jeho syn Václav Uhlíř ml. a za mistrně provedenou práci varhanář a restaurátor MgA. Dalibor Michek a intonér píšťal Zdeněk Henych.

 

Kolaudace probíhala v duchu odborné debaty a odborného posouzení provedené práce. Prof. Václav Uhlíř vyzkoušel snad všechny tóny, které varhany dokázaly po svém znovuzrození vyloudit. Podle výrazu ve tvářích těch nejvíce zkušených se dalo odhadnout, že jsou s prací pana Michka velice spokojeni.

 

Po diskuzi u varhan se všichni přemístili do prostoru kostela a znovu měli možnost poslouchat úžasné tóny královského nástroje a také si vychutnat výbornou akustiku kostela.

 

Po důkladné prověrce zrestaurovaných varhan byli všichni pozváni na oběd, který pro ně připravily kuchařky školní jídelny. V příjemném prostředí a po dobrém obědě byl vypracován zápis z kolaudačního řízení. Každý ze zúčastněných stran uvedl do protokolu svůj vlastní názor a připomínky k předávané práci. Po přečtení a podepsání kolaudačního protokolu se v duchu dobře provedené práce všichni srdečně rozloučili.

 

Tím varhany v kostele utichly. Znovu se rozezní až 17. srpna ve svátek Nanebevzetí Panny Marie ráno v 8 hodin při mši svaté, při které proběhne děkovná modlitba za zrestaurované varhany. Odpoledne ve 14 hodin se uskuteční slavnostní varhanní koncert, který proběhne na oslavu znovuuvedení varhan do života farnosti, obce a kostela sv. Michaela, archanděla v Krouně. Na varhany bude hrát profesor Václav Uhlíř.

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

Moravcová Hana

 

 

Farář P. Vladimír Janouch
Kontakty



Odkazy: