Navigace
· DOMŮ
· AKTUALITY
· LITURGICKÝ KALENDÁŘ
· FARNÍ ČASOPIS
KOSTELY FARNOSTÍ
· KOSTEL V KROUNĚ
· KOSTEL V OTRADOVĚ
· KOSTEL V P. KAMENICI

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ
· DEN BOJE PROTI
· TRESTNÁ ČINNOST
· BOH. VE VIKARIÁTU

· NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA

· OHLÁŠKY

· POŘAD BOHOSLUŽEB

PRAVIDELNÝ P. BOH.
· FARNOST KROUNA
· FARNOST P. KAMENICE

· VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ

· HLEDÁNÍ
Přístupy na stránky
DĚKOVNÝ VARHANNÍ KONCERT, 17.8.2014

Krouna - V neděli 17. srpna 2014 se uskutečnil v kostele sv. Michaela, archanděla v Krouně varhanní koncert, který byl uspořádán na počest rozeznění nově zrestaurovaných historických varhan z roku 1801.

 

Účast posluchačů byla až nečekaně vysoká. Kostel byl plný návštěvníků všech věkových kategorií. Stále přicházeli další a další. Aby se měli všichni kam posadit, bylo nakonec nutné přinést lavičky, které byly před kostelem připraveny na pohoštění.

 

Koncert zahájil P. Vladimír Handl ve 14.00 hodin. Nejdříve přivítal přítomné, potom poděkoval varhanáři MgA. Daliboru Michkovi, který po tři roky pracoval na restaurování varhan. Je nutné zmínit, že pan Michek odvedl velice kvalitní a mistrnou práci.

 

Foto: Moravcová Hana

 

Dále P. Handl poděkoval pracovnici z odboru památkové péče z Hlinska paní Ireně Grigerové za spolupráci při získávání finančních dotací, a to dotací z Pardubického kraje a z Ministerstva kultury ČR. Dále poděkoval starostovi obce Mgr. Pavlu Ondrovi, firmě MIAS a dalším za jejich výpomoc, jak finanční, tak i za pomoc v různých nastalých situacích. Poděkoval také těm farníkům, kteří se určitou měrou podíleli na realizaci restaurování varhan a další dík samozřejmě patřil všem farníkům a všem občanům, kteří přispěli finančním darem na varhany.

 

Potom byl publiku představen varhaník pan Václav Uhlíř, diecézní organolog a profesor z pardubické konzervatoře, který poprvé rozehrál nově zrestaurované varhany.

 

P. Handl představil také sopranistku Hanu Medkovou, která při koncertě předvedla opravdové pěvecké umění. Umění obou interpretů bylo ostatně dokonale oceněno publikem, a to jeho upřímným potleskem ve stoje.

 

Po skončení koncertu byli všichni přítomní pozváni na malé občerstvení, které bylo připraveno před kostelem. Pouťové koláčky, pouťové cukroví a vynikající chlebíčky. K tomu čaj nebo víno.

 

Všichni měli také možnost vystoupat po schodech na kůr kostela a prohlédnout si varhany zblízka. V jednu chvíli se na kůru utvořil hlouček návštěvníků, kdy jeden z nich (varhaník z jiné farnosti) si dovolil zahrát na varhany. Hrál známé mariánské písně. Ostatní kolem něho se k němu postupně přidávali a s chutí si zazpívali. Bylo to pěkné a bezprostřední vyjádření toho, že návštěvníci z koncertu odcházeli spokojeni a velice dobře naladěni.

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

Moravcová Hana

 

 

Farář P. Vladimír Janouch
Kontakty



Odkazy: